Museum Van Loon

Stichting Van Loon werd in 1960 opgericht door Prof. Jhr. Maurits van Loon die het woonhuis van zijn familie, de collectie familieportretten, de verdere inrichting van het huis en een gedeelte van de tuin erin heeft ondergebracht. Na een zorgvuldige restauratie heeft het museum in 1973 zijn deuren geopend.

De stichting heeft het koetshuis in juni 2009 verworven teneinde het permanent met het woonhuis te verenigen en voor het publiek open te stellen. Daarmee is Museum Van Loon als ensemble op spectaculaire manier uitgebreid. Het is de enige plaats in Nederland waar een bezoeker een groot en representatief grachtenpand in zijn volledige omvang en uitstraling kan ervaren. Om het koetshuis te tonen aan het publiek was het noodzakelijk een verbouwing uit te voeren.

De restauratie beslaat zowel de begane grond als de woning op de bovenliggende verdiepingen. Op de begane grond is de situatie ten tijde van de aankoop door de familie Van Loon in 1884 gereconstrueerd, waarbij de rijtuigcarré en de aangrenzende paardenstal in ere zijn hersteld. Hiervoor zijn de later toegevoegde garagebox, spreekkamer en trappartij verwijderd. De trappartij is echter zeer zorgvuldig worden opgeslagen zodat de ingreep in een later stadium eventueel volledig reversibel zal zijn.

Het door architect C.W. Royaards in 1963 in historiserende stijl ontworpen appartement heeft een conserverende restauratie ondergaan teneinde deze karakteristieke restauratiefase eveneens voor het nageslacht te behouden.

Meer informatie: www.museumvanloon.nl