Nieuwe Gracht 32 te Utrecht

Opdrachtgever: Particulier

Het pand Nieuwegracht 32 kreeg zijn huidige aanzien bij een grootschalige verbouwing van twee kleinere middeleeuwse panden in 1848. Het is één van de weinige vroeg 19de-eeuwse panden met een volledig hardstenen gevel in Utrecht. Het pand werd in 1966 aangewezen als rijksmonument.

Het gebouw huisvestte tot 1 februari 2006 het studentenpastoraat en zalencentrum Cunera. Dit pastoraat werd hier in 1967 gevestigd, waartoe de begane grond ingrijpend verbouwd werd. Twee monumentale kamers, de binnenplaats, gang en keuken werden daarbij sterk aangetast, terwijl een kapel in de tuin werd uitgebouwd.

De huidige eigenaar van het pand besloot – mede op advies van de Afdeling Cultuurhistorie van de Gemeente Utrecht – tot het herstel van de 19de eeuwse structuur van het grachtenpand. Op de begane grond werden de monumentale hal, trappenhuis en kamers en-suite rondom de binnenplaats zorgvuldig hersteld. In het pand werd op de begane grond kantoorruimten met op de bovenliggende verdiepingen een zestal appartementen gerealiseerd.

 [nggallery id=96]