Woonhuis Begijnekade Utrecht

Opdrachtgever: particulier
Uitvoering: 2017-2020
Aannemer: Jurriëns
Muurschildering: Atelier Koningsblauw

Nadat de Utrechtse vestingwerken in de loop van de negentiende eeuw waren omgevormd tot een lommerrijk wandelpark langs de Stadsbuitengracht, werd rond 1873 op het Begijnebolwerk een reeks herenhuizen gebouwd met uitzicht op de stadsbuitengracht. Voor een particuliere opdrachtgever werd een van deze rijksmonumentale panden ingrijpend verbouwd. Door de ligging op de hoek van het bouwblok, kent dit huis in tegenstelling tot de buurpanden een zeer geringe diepte en een aantal driehoekige ruimten.  

Naast een complete modernisering van elektra, verwarming en riolering, is de sfeer van het negentiende-eeuwse huis hersteld. Met behoud van karakteristieke details is bovendien de energiehuishouding van het pand grondig verbeterd, onder andere door alle schuiframen te voorzien van dun isolerend glas en de badkamers van vloerverwarming te voorzien.


De opdrachtgever heeft het ons toevertrouwd een zeer uitgebreid en karakteristiek interieurontwerp te maken. De relatief kleine ruimten zijn aaneengeschakeld  door middel van een in de architectuur passende doorbraak, waarbij de individuele kamers als zodanig beleefbaar zijn gebleven. Pronkstuk is de open gashaard in de woonkamer, die volledig op maat werd ingebouwd in een uit een ander pand afkomstige zwartmarmeren mantel. 

De opdrachtgever was zeer gecharmeerd van de kleurstellingen die door de vorige bewoners was aangebracht. Om die reden zijn deze kleuren als uitgangspunt genomen voor de nieuwe afwerking. Doel daarbij was om elke kamer een distinctief eigen karakter te geven. Zo zijn op de begane grond bijzondere behangen van Cole & Son toegepast. In de slaapkamer is door Saskia van der Poel van Atelier Koningsblauw een muurschildering aangebracht. De vlakke plaatradiatoren zijn alle vervangen door gietijzeren ledenradiatoren die beter bij het pand passen.


Foto’s: Jurriëns Utrecht