Polman’s Huis te Utrecht

Opdrachtgever: Fuikebrug o.g. BV
Uitvoering: 2016-2020

De voormalige Heerensociëteit De Vriendschap aan de Keistraat was de afgelopen decennia grandcafé Polmans Huis gevestigd. Naast de karakteristieke restaurantzaal en de bar bevonden zich op de verdieping enkele vergaderzalen.

Bij de herbestemming is het rijksmonumentale gebouw volledig gerenoveerd. In de grote zaal bevindt zich nu restaurant Hemel & Aarde terwijl op de verdiepingen en in de nieuwbouw aan de achterzijde boutique hotel The Nox is gevestigd. Vanaf het begin zijn wij betrokken bij de planvorming. Na de uitvoering van een bouwhistorische verkenning zijn diverse indelingsvarianten ontwikkeld. Vervolgens verzorgden wij de vergunningsaanvraag en de bouwbegeleiding.


Voor de verbouwing was de buitenzijde van de sociëteitszaal in een steenrode kleur afgewerkt, waardoor de relatie met de zijvleugel nauwelijks beleefbaar was. Op basis van kleurhistorisch onderzoek is op het gehele pand weer een okergele kleurstelling aangebracht.


In de kleine zaal is de oorspronkelijke opening naar de intern gelegen biljartzaal – waar zich nu een open keuken bevindt – is in ere hersteld. Het interieur- en inrichtingsconcept van zowel restauratie Hemel & Aarde als hotel The Nox werd ontworpen door Studio Linse.


In de bestaande situatie lag hier een blinde gevel met diverse uitbouwen, grenzend aan een parkeerterrein. De hotelkamers zijn grotendeels ondergebracht in een nieuwe vleugel aan de achterzijde. De groene gevel verlevendigt de binnenzijde van het bouwblok, terwijl de zinken kap zich in het bestaande dakenlandschap voegt.

Left ImageRight Image

Een lichtstraat tussen de beide kappen zorgt voor daglichttoetreding op de gang van de hotelkamers. Op het nieuwe zinken dak en het dak van de grote zaal zijn zonnepanelen gelegd. Door herstel van de oude attiek worden deze aan het zicht onttrokken.