Oranjerie Vroenhof te Warmond

Opdrachtgever: particulier

De voormalige Oranjerie van Vroenhof  ligt heel solitair achter in de tuin van het landgoed en is gebouwd tegen en gedeeltelijk op de ommuring van de tuin. Het betreft een sober en zorgvuldig gedetailleerd stenen gebouw met in de zuidgevel 5 forse raamstellen met diagonale kruisroedenverdeling, die duiden op het oorspronkelijke gebruik als oranjerie. In de oostgevel bevindt zich nog het kozijn met de grote deuren waardoor de niet winterharde planten, die her en der het landgoed sierden, naar binnen en buiten werden gereden. In 1999 is het pand, om verder verval te voorkomen, gerenoveerd en geschikt gemaakt als woning. Ondanks de beperkingen van de zolderverdieping is het pand uitstekend te bewonen door een relatief klein huishouden. De ontsluiting van de woning vindt plaats vanaf de achter het landgoed gelegen Machenlaan.

De uitbreiding bestaat uit een langgerekt bouwwerk in neo-klassisistische stijl met een zinken roevendak. Het nieuwe gedeelte wordt rechtstreeks gekoppeld aan en verbonden met de bestaande westgevel van de voormalige oranjerie. Het bebouwd oppervlak wordt daarmee ongeveer tweemaal zo groot.

De uitbouw is zo ontworpen dat er ruimte voor een slaapkamer, een werkkamer en een entree is. De slaapkamer is centraal in de aanbouw geplaatst met aan één zijde uitzicht op de tuin. De privacy wordt daardoor gewaarborgd. De werkkamer heeft vrij uitzicht over de tuin. Veel licht zorgt voor een prettige werkomgeving.